Sözde Ne Yapılır?

sozde-ne-yapılır

Söz merasimi gerçekleştirmeye karar verdikten sonra çiftleri bekleyen bazı şeyler vardır. Burada ilk adım söz tarihi belirlemektir. Tarih belirlerken en çok dikkat etmek gereken şey söz gününü hangi zamana getirmek istediğinizdir. Aile arasında yapılan ve nişan gibi büyük bir organizasyon olmadığı için katılacakları belirlemek gibi bir durum söz konusu değildir. Bu yüzden çiftlere en uygun olan zaman tercih edilebilir. Adım adım söz hazırlıklarını inleyecek olursak tarih belirledikten sonra yapılacak şey çiftlerin söz yüzüklerine karar vermesidir. Söz yüzüğü altın ya da gümüş olarak seçilebilir. Genellikle gelin söz yüzüğü altın olurken damat söz yüzüğü gümüş olarak alınır. Yüzük alırken erkek altın alyans takar mı sorusu çok kafa kurcalar. Erkeğin altın alyans takması günümüzde iyice popülerleşmiş bir durumdur. Yani erkek gümüş yüzük takmak zorunda değildir. Arzu ettiği alyansı seçebilir. 

Alyanslara da karar verdikten sonraki adım söz kıyafetleri denebilir. Son zamanlarda söz elbisesi beyaz renk tercih edinmeye başlansa da farklı renkler de kullanılabilir. Özellikle söz elbisesi ne renk olur diye düşünmemek gerekir. İçinde mutlu hissedeceğiniz renk hangisiyse onu tercih edebilirsiniz. Siyah asil bir renktir fakat söz gününüz en mutlu günlerinizden biri olduğu için belki de biraz ağır kaçabilir. Mutluluğu çağrıştıran kırmızı, pembe, mavi gibi canlı renkler giymek daha iyi hissetmenize olanak sağlayabilir. Yine de ten renginizi de baz alarak kendinize en çok yakıştırdığınız rengi giymenizi tavsiye etmek daha doğru olacaktır. Sözde damat ne giyer sorusu akılları en çok kurcalayan sorulardandır. Damat sözde takım elbise giyer. Takım elbise rengi lacivert ya da siyah olabilir. Kimi kişiler söz tarihleri yaz aylarına denk geldiğinden krem renk olarak da tercih eder. Damadın kravat rengi gelinin elbisesiyle aynı renk ya da benzer tonlarda seçilebilir. Bu aynı zamanda bir ahenk oluşmasını da sağlayacak olan küçük bir detaydır. 
Kıyafetler de hazırsa sıra saçlarda. Sözde hangi saç modelleri yapılabilir kısaca aktaralım. Söz elbisesi olarak sade ve şık bir model seçildiyse saçlar da sade ama şık olmalıdır. Dalgalı ya da maşalı saçlar bu görünüme kavuşmanıza yardımcı olur. Dalgalı saçların yanı sıra salaş ve abartı olmayan topuzlar da iyi bir tercih olacaktır. Saçtan sonra bir kadın için en mühim şey elbette makyajdır. Sözde makyaj nasıl olmalı diye soruyorsanız ilk cevabımız kesinlikle abartı olmaması gerektiği olur. Abartılı makyajlar günümüze popülerliğini iyice kaybetti ve yerini doğallığa bıraktı. Doğrusu bu çok da iyi oldu. Makyajınızı kuaförde yaptırabileceğiniz gibi pek tabii kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun için far paleti, göz kalemi, tercihe göre fondöten, rimel ve ruj yeterlidir. Bu malzemelerle pratik bir şekilde söz makyajı yapabilirsiniz. 
Makyaj da aradan çıktığına göre gelelim söz organizasyonuna. Söz gününüzün en mükemmel şekilde geçmesi adına organizasyon firması ile görüşebilirsiniz. Bunun yerine kendi organizasyonunuzu en iyi şekilde kendiniz de belirleyebilirsiniz. Bunun için öncelikle işe söz merasimini evin hangi köşesinde gerçekleştirmek istediğinizi belirlemekten başlamanız gerekir. Evin en geniş ve ferah kısmını seçmek daha doğru bir seçim olur. Eminönü gibi toptancıların çok fazla olduğu herhangi bir yerden söz için perde temin edebilirsiniz. Aynı şekilde dilerseniz internet alışverişi sitelerinden de organizasyon perdesi temin edebilirsiniz. Buna ek olarak perdeye takılacak harfleri ve balonları da seçmeniz gerekir. Perdenin rengi kıyafetlerinizin arkasında sizi sönük göstermeyecek bir renk olmalıdır. Bu yüzden gül kurusu gibi ya da krem, bej gibi tonlar seçilebilir. Masa olmak zorunda değildir. Eğer söz pastası düşünürseniz söz masası da ekleyebilirsiniz. Masayı ikramlıklar ve pasta ile süsleyebilirsiniz. İkramlıklar demişken, söz töreninizde davetlilere neler ikram edeceğinize karar vermeniz gerekir. Bu ikramları evde el birliğiyle hazırlayabileceğiniz gibi dışarıdan da sipariş verebilirsiniz. İkram etmek istediğiniz yiyeceklerin listesini önden çıkarabilirsiniz. 

Söz Çiçeği ve Tepsisi Nasıl Hazırlanır?

Tüm hazırlıklar tamamsa sıra damadın yapacaklarına geldi. Söz çiçeği ve söz tepsisi damat tarafından getirilir. Söz çiçeği istemeye giderken götürülen çiçektir. Genel olarak kız isteme çiçeği güllerden oluşur. Yine de arzu edilirse farklı çiçeklerden de yaptırılabilir. Sıklıkla canlı çiçeklerden oluşturulur. Söz tepsisi söz çikolatası üstününe dizilerek damat tarafından gelin evine götürülür. Söz çikolatası günümüzde birçok yerde satılan ve kolay ulaşılabilen bir şeydir. Artık söz tepsisini gelin de kendi zevkine göre alabilir. Günümüzde birçok gelin söz tepsisini kendi almaktadır. Bu yüzden nasıl daha kolay olacaksa çiftler o yönde bir karara varabilir. Söz çikolatası özel yaptırılabilir. Bazı firmalar size özel isimlerinizin ve tarihinizin yazdığı ambalajla çikolata üretebilmektedir. 

Söz ve Nişan Arasında Fark Var mı?

Nişan söze göre büyük bir törendir. Söz merasimi isteme töreniyle beraber yapılır. İstemeden sonra çiftlere yüzük takılır. Buna söz töreni adı verilir. Nişan ise genellikle bir salon tutularak yapılır. Düğüne benzer bir durumdur. Eğer masraf yapmak istemiyorsanız, düğün de düşünüyorsanız nişanı pas geçebilirsiniz. Çünkü söz yapıldıktan sonra da zaten nişanlı olarak nitelendirilmiş olacaksınız. Söz töreni nişanın minimal ve aile arasında yapılan versiyonu olarak nitelendirilebilir. Nişan yapılacaksa söz yapmaya gerek yoktur. İstemeden birkaç gün ya da en fazla 1 ay sonra nişan yapılabilir. Söz yapmak yerine nişan yapmayı tercih eden çiftler istemeden sonra yüzük takmak zorunda değillerdir. İkisi arasında sadece mekan ve davetli farkı olduğu için çiftlerin öncelikle söz mü nişan mı yapacaklarına karar vermeleri ve buna göre adım atmaları yerinde bir karar olacaktır. 
 

Etiketler: Blog
Ekim 29, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR