Nişan Yüzüklerini Kim Alır?

nisan-yuzuklerini-kım-alır

Evlilik telaşındaki çiftlerin gündeminde birden fazla konu olur. İsteme, söz, nişan hazırlıkları ve sonunda düğün derken adım adım hepsinin farklı adetleri vardır. İsteme merasimini atlatan çiftler için bir sonraki adım nişan merasimidir. Nişan merasiminde çiftlerin üstüne karşılıklı olarak bazı yapılacak şeyler düşer. Gelin kız tarafı olarak nişanı organize eder. Erkek tarafı yani damat nişan yüzüklerini alır. Bu durum bazı yörelerde değişebilir. Bazı kesimlerde kız tarafı damadın yüzüğünü alır. Erkek tarafı da gelinin nişan yüzüğünü alır. 

Nişan yüzükleri evlilik için hazırlık içinde olan çiftler adına her zaman kaçınılmaz bir telaş durumudur. Özellikle de evlenme sürecinde alınacaklar her âdete ve kesime göre değiştiğinden ötürü bu telaş sıklıkla çiftlerin canını çok fazla sıkar. Nişan yüzükleri alacak olan taraf ilk başta alacağı yüzüğün nasıl olacağına karar vermeli ve bilmelidir. Nişan yüzüğü sıradan altın ya da gümüş bir yüzük parçası olarak görülmemelidir. Bu yüzük çiftlerin birbirine olan bağını ve sevgisini simgeleyen önemli bir halkadır. Dolayısıyla evliliğe giden yolda alınan bir cisim olduğu için ekstra özeldir. Ayrıca bu yüzükler evlenirken de takılır. Yani esasında hastalıkta sağlıkta ve iyi günde kötü günde derken bu yüzükler de parmakta olacağı varsayılarak bir seçim yapmak gerekir. Nişan yüzüğü yol arkadaşlığını, aileyi simgeler ve yuvayı temsil eder. Tam da bundan ötürü nişan yüzüğü seçerken çok dikkat etmek gerekir. Sıkılmayacağı, taktıkça bir bütün gibi hissedebileceği yüzüğü tercih etmek çok önemlidir. Son zamanlarda oldukça farklı seçeneklerde yüzükler mevcuttur. Örneğin kadın nişan yüzüğü taşlı iken erkek nişan yüzüğü aynı modelin taşsız versiyonu olarak bulunur. Ya da erkek evlilik yüzüğü daha kalın çalışırken kadın evlilik yüzüğü daha naif çalışılsa da aynı model olarak bulunur. Günümüzde bağlantılı olarak üretilen nişan yüzükleri de vardır. Örnek vermek gerekirse kadındaki yüzük boşluklu iken erkeğin yüzüğü bu boşluğu doldurarak şekilde dizayn edilmiştir. 

Nişan Yüzüklerini Hangi Taraf Alır?

Nişan yüzüklerini hangi taraf alır sorusu çiftlerin araştırdığı ve net bir karara varmak istediği bir konudur. Tüm evlenmek üzere olan çiftler bu soruyu sorar ve takılır. Düğün ve nişan yapılırken tek bir tarafa yüklenmek doğru değildir. Tam da bu sebepten ötürü bu gibi durumlar için adetlerimizde ve geleneklerimizde kız tarafıyla erkek tarafının yapması gereken belli başlı şeyler söz konusudur. Nişan yüzükleri için de belli başlı bir adetimiz vardır. Türk aile yapısında kız tarafı damadın yüzüğünü alırken erkek tarafı da gelinin yüzüğü alır. Bu şekilde bir paylaşım söz konusudur. Bu gibi gelenekler biraz geride kalmıştır. Günümüze baktığımızda kız tarafı ve erkek tarafı gibi bir ayrım kalmamıştır. Gelin ve damat baş başa vererek gidip yüzüklerini beğenir, seçer ve alır. Ödeme de günümüzde birçok çift tarafından ortak yapılır. Bunun artık bu şekilde olmasının en büyük sebebi günümüzde kadının da çalışıp para kazanabiliyor olmasıdır. Bir aile kurarken damat kadar gelinin de eğer elinden geliyorsa bir şeyler yapması gerekir. Çünkü yuva orta kurulan bir şeydir. Dolayısıyla eğer şartlar el veriyorsa bu gibi alışverişleri gelin ve damat ortak bir şekilde yapmalıdır. Vicdanen de bakıldığında bu en adaletli olanıdır. Yine de bu durum gelinin çalışmıyor olma durumunda ya da örf ve adetlere çok önem verilen aileler söz konusu olma durumunda değişebilir. Genel olarak nişan yüzükleri tek bir tarafa yüklenmez diyebiliriz. Nişanda takılacak olan yüzükler seçildikten sonra içine isim ya da tarih yazılabilir. Nişan yüzüğüne tarih yazılır mı sorusunun cevabını çiftler çok merak eder. Eğer takılacak yüzüklere karar verildiyse kafayı kurcalayan sıradaki soru genel itibariyle bu olur. Bazı çiftler tarihi nikah tarihleri belli olduğu zaman takmak yazdırmak isterler. Kimi çiftler ise nişan tarihleri evliliğe adım atma tarihi de sayıldığından ötürü bunu da özel sayar ve bu tarihi yazdırır. Nişan yüzüklerine tarih yazdırmak zorunlu değildir. İsim de yazdırılabilir. Çiftler kendi aralarındaki özel bir hitabı ya da şifreyi de nişan yüzüğüne yazdırabilir. Söz yüzüğü ile nişan yüzüğünün aynı olup olmadığı da çok merak edilenler arasındadır. Söz yüzüğü aynı zamanda nişan yüzüğü olarak nitelendirilir. Yani ayrı yüzükler almaya gerek yoktur. Söz merasimi sırasında takılan yüzükler nişan töreninde de takılabilir. 
 

Etiketler: Blog
Ekim 29, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR